Betonu na troje Dukovany

20.04.2016 22:21

Tak tady máme vrchol sezóny 2015/2016. Play-Off 1.kolo. Soupeř HC AZ Havířov 2010. Dalo by se říci, takový nejpřijatelnější tým pro naše barvy, který se nabízel. Jenže Play-Off je Play-Off a tam se hraje jiný hokej, veškeré statistiky a logické úvahy prostě neplatí. Našeho soka jsme znali a on znal nás. V základní části jsme Havířov dvakrát porazili (5:1 a 3:1), ale nikdo dopředu nevěděl, kdo bude vítězem prvního kola. Mohli jsme očekávat soupeře s kvalitním gólmanem, silnou defenzívou a nepříjemnými „brejkovými“ útoky. Myslím si, že toto se v prvním zápase do puntíku splnilo.

Byli jsme lepším týmem, který v podstatě celých 60 minut bušil v jejich obranné třetině do perfektně organizované defenzívy. Bušil, bušil, ale žádný kloudný výsledek z toho nebyl.

V první třetině nám tréma a možná strach z neúspěchu evidentně svazovala nohy i ruce. Nepředváděli jsme hru, na kterou jsme byli zvyklí koukat předchozí zápasy. V 10 minutě byl vyloučený náš soupeř a dal nám šanci otevřít prvním gólem utkání. Nepovedlo se. I ve 12 minutě byl stav vyrovnaný 0:0. Ve 14 minutě dáváme gól ze hry a otevíráme vrata prvnímu gólu v play-off. Vedeme 1:0. V 16 minutě se dopouštíme faulu my. Šanci na srovnání dostává náš protivník. V 18 minutě stále vedeme 1:0 a šance na srovnání zápasu odpochodovala do minulosti. Stavem 1:0 skončila i první třetina. Poměr střel 13:4.

Druhá třetina probíhala ve stejném duchu jako třetina první. Havířov hrál klasický „prešovský beton“ a my jsme nebyli schopni tento obranný val prorazit. Ve 24 minutě jsme hráli v oslabení za faul podražením. Skóre utkání se stále nepohnulo. Pořád jsme vedli nejtěsnějším možným výsledkem 1:0. Ve 30 minutě po pěkné kombinační akci první lajny zvyšujeme na 2:0. Trochu se nám ulevilo. Kombinace možná byla klíčem do soupeřových vrat. Ve 37 minutě hrajeme přesilovou hru. Havířov fauloval podražením. Velká příležitost odskočit na rozdíl tří branek. Ach, ty přesilovky. V 39 minutě je stále na ukazateli skóre stav 2:0. Blíží se konec druhé třetiny. V čase 39:08 Havířov snižuje na 2:1. Tak to je hodně nepříjemné. Gól do šatny. Poměr střel 7:9.

Ve třetí třetině AZ zjistil, že i my můžeme dostat branku a podstatně zefektivnil svou hru dopředu. Dostávali jsme se do problémů. Ve 43 minutě jsme vyloučeni opět za podražení. Opět dáváme soupeři velkou šanci srovnat vývoj zápasu. Už jsme v plném počtu hráčů na ledě a stále vedeme těsným skórem 2:1. Ve 48 minutě se trestá na druhé straně za faul vysokou holí. Přesilovku nevyužíváme. Havířovská defenzíva funguje na 150% i při hře o jednoho hráče méně. V plném počtu hráčů se hraje pouze 30 vteřin a na trestnou lavici opět odjíždí hráč v černo-modrém dresu. Jak jinak než za podražení. Vidíme to samé, co jsme viděli, předchozí dvě minuty. Přesilová hra „Marného Slávy“. V 52 minutě je to stále infarktový výsledek 2:1. V 54 minutě se konečně uvolňují stahy na srdci a my vedeme 3:1. V 55 minutě takovou sólo akcí zvyšujeme na 4:1. To byly opravdu dvě důležité minuty. Vedeme, ale stále není definitivně dobojováno, protože v 56 minutě faulujeme hákováním a je proti nám nařízeno trestné střílení. Vývoj výsledku je teď pouze v rukou našeho vrátného a exekutorovi nájezdu. Náš vrátný nájezd zvládá a i v 56 minutě vedeme 4:1. Posledním statistickým zápisem je v čase 59:59 taková malá roztržka v místě mezi oběma střídačkami. Nic vážného to nebylo. Vzájemné postrkování. Rozhodčí byl celkem dost přísný. Havířov vyfasoval 2 minuty za hrubost a náš hráč 2+2 minuty za hrubost. Výsledek utkání to už neovlivnilo. Ten zůstal 4:1 pro naše barvy. Máme první zápas 1.kola Play-Off ELMD za sebou. Poměr střel 22:9.

HC Vítkovice Steel   -   HC AZ Havířov    4 : 1    (1 : 0) (1 : 1) (2 : 0)