Dlouhá „štreka“

27.08.2015 10:24

HC Královští lvi Hradec Králové   -   HC Vítkovice Steel       6 : 1  (1 : 0) (1 : 0) (4 : 1)

Hodně rodičů a vlastně i hráčů se mě ptalo, proč jedeme k přípravnému zápasu tak daleko. Toto bylo samozřejmě rozhodnuto trenéry. Osobně jsem si říkal, že je to super si zahrát přípravný zápas se současným držitelem titulu „Mistr ČR extraligy mladšího dorostu v hokeji“. V podstatě mi bylo jedno, že pojedeme 200 km tam a tu stejnou štreku budeme absolvovat nazpátek. Po odehraných 60 minutách, hlavně její poslední části, jsem nabyl dojmu, že celou anabázi jsme absolvovali pouze proto, abychom viděli, že se najdou stejní idioti v pruhovaném i v jiných krajích naši překrásné vlasti. Spojení ješitnosti a nějakého pomyslného pocitu moci je opravdu smrtelná kombinace.

Uzavírám úvodní proslov a pojďme do hry, protože se bylo opravdu na co dívat. Hrál se rychlý kombinační hokej, který se dal dat do šuplíku s nápisem Parádní podívaná. Hned v úvodních minutách hrál Hradec v oslabení 3 na 5 našich hráčů. Ono to ovšem netrvalo dlouho a už se hrálo na 3 na 4 hráče, protože pán rozhodčí to kompenzoval. Nevím sice co, ale bylo to jeho nejčastější slovo, když jsme, jako střídačka žádali nějaké vysvětlení jeho sporného rozhodnutí. Pořád jen kompenzoval a upozorňoval trenéry, jakým způsobem se mají s ním bavit a v podstatě i kde a jak mají stát, když mají k jeho osobě respektive rozhodnutí nějaký dotaz. No prostě byl zralý na ránu otevřenou dlaní. Abych to zkrátil, přesilovku jsme nevyužili a následné oslabení jsme ubránili, stav byl stále 0:0. Měl jsem dojem, že v první třetině jsme byli lepším týmem, ale opět naše koncovka byla úděsná. Netrefit prázdnou branku z jednoho metru, to nevím, jestli je to jenom o smůle. Před zápasem trenér klukům povídal v šatně, že nevyžaduje věci, aby se dělaly správně, ale požaduje, aby se věci dělaly správné. V 17 minutě jsme jeho poučku dokonale nedodrželi. Nesmyslné kličkování našeho posledního beka na naší modré čáře mělo za následek brejk a prohrávali jsme 1:0. Prostě jsme udělali věci nesprávné a navíc to bylo i tolerovaně nesprávně. V posledních sekundách zápasu nám rozhodčí vyloučil hráče za hákování. Poměr střel 14:11.

Druhou třetinu jsme zahájili oslabením, které jsme zvládli. Ve 27 minutě jsme hráli přesilovku my. Využít jsme ji nedokázali. Kolem 32 minuty rozhodčí asi opět kompenzoval a vyloučil nám hráče. Tentokrát jsme oslabení nezvládli a prohrávali jsme 2:0. Hned na to jsme silně zaútočili na klec lvů. Došlo tam ke krosčeku na našeho hráče. Ale konečný verdikt byl, že náš krosčekovaný hráč se dopustil faulu podražením a k tomu vyfasoval 10 minut osobního trestu za nesportovní chování. Tak takovou šaškárnu jsem neviděl ani v Cirkuse Frýdek. Jen jsem tupě zíral v němém úžasu. Oslabení jsme zvládli a skóre bylo 2:0 v náš neprospěch. Ve 38 minutě jsme hráli přesilovou hru zase my. No opět bohužel. Druhá třetina se mi zdála, už více vyrovnanější než ta první. Poměr střel 8:8.

Začalo poslední dějství. Tak hodně vyloučených jsem snad ani neviděl. Ztratil jsem kompletně přehled o vylučovaných a už vůbec nevím za co. Jak se dívám do Zápisu o utkání tak ten přehled ztratil i zapisovatel trestů. Jediné co vím, že rozhodčí pořád něco kompenzoval. Tak jako ve 49 minutě, kdy byl stav utkání stále 2:0. Signalizoval, že bude vylučovat soupeře, takže jsme stáhli brankáře a poslali do hry šestého hráče. Pak tam bylo nějaké dohadování a výsledek byl ten, že budeme hrát v oslabení 4 na 3 hráče. Reklamovali jsme tam předbrankové napadení zezadu po odpískání, za toto je trestní sazba 5 + do konce utkání, popřípadě trest ve hře. Toto potrestáno nebylo vůbec, rozhodčí to opět, jak jinak vysvětloval nějakou přiblblou kompenzací. Oslabení jsme nezvládli. Prohráváme v 49 minutě 3:0. Pak jsme hráli přesilovou hru a byli jsme hodně blízko snížit naše nepříjemné skóre. Hradečtí kluci z posledních sil vyhodili puk přes celé hřiště a šli střídat. Začali jsme střídat i my, protože puk byl relativně v bezpečí a pomalu se šoural k naší brance. Náš brankář chtěl po ledě šourající se puk zachytit a hned rozehrát. Jenže kus gumy se od něčeho na brankářském kruhu odrazil a skončil v naší síti. No tak to byl hodně kuriózní gól a dokonce v naší přesilovce. Prohráváme 4:0, do konce zápasu zbývá 7 minut. Nedokážeme se nakopnout a během dvou minut nám dává soupeř další dva góly a vede 6:0. V 56 minutě snižujeme čestným gólem na 6:1 a to je konečný stav utkání. Do konce zápasu se pořád vylučovalo a už to byla taková nepohledná „bramboračka“. Poměr střel 12:14.