Jemně vychladlá ocel

15.03.2016 20:42

HC Oceláři Třinec   -   HC Vítkovice Steel       3 : 5  (0 : 0) (3 : 3) (0 : 2)

Po dlouhé době jsme skoro kompletní. V podstatě chybí jen dva beci. Jeden je nemocný a druhý hraje za starší dorost. Naše soupiska je nabitá k prasknutí. Máme k dispozici 20 hráčů do hry a dva brankáře. Třinec je na tom o poznání hůře. K dispozici má dva brankáře a do hry 15 hráčů. Hraje se v podstatě o to, že pokud Třinec prohraje, tak ho definitivně usadíme na čtvrtou příčku nadstavbové části ELMD. Před zápasem mi trenér dává rozpis našich jednotlivých pětek. Musím říct, že to vypadá celkem dost zajímavě. Mám pocit, že v takovém rozložení týmu jsme ještě nehráli. Při rozbruslení ale dostávám soupisku novou, ve které se vracíme k ověřené variantě sestavy týmu. Žádné novoty, ale v každém případě se bude hrát na čtyři lajny.

První třetina začíná a tempo hry je o poznání pomalejší než jsme zvyklí vídat v našich vzájemných ocelářských derby. Vůbec to nevadí, protože předváděná hra obou týmů je hodně zajímavá i v tomto, v uvozovkách, pomalejším provedení. V 6 minutě jsme vyloučeni za hákování. V 8 minutě je stále nerozhodně 0:0. V 9 minutě je vyloučený náš soupeř za držení protihráče, ale ani v 11 minutě jsme ještě žádný gól neměli možnost vidět. Ve 13 minutě se vylučuje za podražení na straně bílo-červených. Podražení to bylo, akorát rozhodčí nahlásil číslo hráče, které Oceláři nemají v soupisce. Dochází k handrkování, kdo si půjde na dvě minuty odpočinout. Nakonec odjíždí na lavici haňby hráč, který v době faulu ani nebyl na ledě. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Historie s naší špatnou přesilovou hrou se opakuje a i v 15 minutě je stav neměnný 0:0. V 18 minutě se pro změnu vylučuje na obou stranách. My si půjdeme sednout na trestnou lavici na 2 minuty za nedovolené bránění a domácí jsou vyloučeni na 2 minuty za podražení. Dále se pokračuje ve hře 4 na 4 hráče v poli. V podstatě poslední statistický údaj bezgólové první třetiny je přesně ve 2 minutě a na trestnou lavici putují Oceláři za faul loktem. Druhou třetinu tedy začneme naší přesilovou hrou. Stav utkání je 0:0. Poměr střel 11:11. 

Začíná druhá třetina a my hrajeme svou přesilovou hru. Hrajeme ji pouze 59 vteřin, protože svou herní výhodu využíváme a ujímáme se vedení v zápase 0:1. Ve 22 minutě putujeme za podražení na trestnou lavici. Oslabení ustáváme a výsledek 0:1 se nemění. Ve 25 minutě je vyloučený za faul loktem náš soupeř. Máme velkou šanci zvýšit naše momentální vítězství, ale zůstává pouze u té šance. Ve 27 minutě jsou síly na ledě vyrovnány a skóre 0:1 se nemění. Pořád je k vidění hokej nahoru-dolů s šancemi na obou stranách. Ve 30 minutě je srovnáno na 1:1. Byl to gól v pádu a v naší brance skončil jak puk, tak i střílející hráč. Mezi třineckou střídačkou a rozhodčím se strhla velká diskuze. Nevím už kvůli čemu. Celé to skončilo tak, že třinecký gól platil a jeden hráč Třince putoval na trestnou lavici za nesportovní chování třineckého realizačního týmu. Soupeř nám nabídl další možnost strhnout vedení v utkání na svou stranu. Jenže nám se přesilovky prostě nedaří. V této herní výhodě dáváme málo gólů, než by si to situace zasloužila. Ani tato přesilová hra nebyla výjimkou. Ve 32 minutě bylo stále 1:1. Hraje se už v plném počtu, ale takto se nehraje moc dlouho. Opět se vylučuje na ocelářské straně, tentokrát za příliš mnoho hráčů na ledě. Pokusíme se tedy o repeté. Ani další pokus hry ve výhodě se nám nedaří a i v 36 minutě je stav utkání 1:1. Necelých 30 vteřin od naší nevydařené přesilové hry, dáváme gól, v plném počtu hráčů na ledě na obou stranách. Ve 37 minutě vedeme 1:2. Naše radost trvá 1 minutu a kousíček, protože Oceláři srovnávají na 2:2. Třinec jakoby ožil a zle nám zatápí. Ve 39 minutě má vedení v zápase na své straně. Vede 3:2. Do konce druhé třetiny zbývá jedna minuta hry. Za 17 vteřin od vedoucího gólu Třince srovnáváme na 3:3. Tak to byla nejlepší odpověď na soupeřovu vedoucí branku. Ještě asi 15 vteřin před koncem druhé třetiny jsme měli velkou šanci jít opět do vedení, ale zůstalo jen u té šance. Druhá třetina končí stavem 3:3. Poměr střel 19:14.

Třetí třetina začíná pro nás šťastně. Ve 42 minutě náš bek v pásmu soupeře od modré čáry jen tak nahazuje puk směrem k bráně Ocelářů a ten puk v ní i končí. Vedeme 3:4. Ve 45 minutě jsme potrestání dvěma minutami za příliš mnoho hráčů na ledě. Oslabení bez velkých problémů zvládáme. Hraje se 47 minuta. Třinec se snaží srovnat skóre a my mu v tom úspěšně bráníme. Dokonce bych řekl, že jsme útočnějším týmem. V 55 minutě Třinec, tak tlačíme, že ten pouze opakovaně vyhazuje na zakázané uvolnění. Je nucen si vzít oddechový čas, aby svým hráčům co jsou na ledě, trochu ulevil. Rozhodčí má notýsek, kde si zapisuje čísla hráčů, co mají jít na led. Nevím, jestli rozhodčí pozná všechny číslovky do 99, ale ve dvou případech, přestože to vypadalo, že si dělal poznámky, pustil do hry jiné hráče, než tam po oddechovém čase měli jít. Se zájmem jsem to sledoval a vím to naprosto přesně, aniž bych si jakékoliv poznámky dělal. Prostě jsem si zapamatoval jen čísla dvou nejvíce unavených hráčů, kteří při příjezdu na lavičku byli zcela nepřehlédnutelní. Hrálo se dále a do konce utkání zbývalo 5 minut. Bylo jasné, že Třinecký klub bude chtít hrát power-play, ale my jsme mu to naši útočnou hrou nechtěli dovolit. Až v čase 59:18 jsme se dopustili netaktického zakázaného uvolnění. Třinec začíná hrát své power-play. Naše křídlo vypichuje puk na naši modré čáře bekovi Třince a postupuje k bráně soupeře je faulovaný druhým bekem Ocelářů, ale puk se odráží k našemu volnému centrovi, který ho v klidu střílí do opuštěné klece Třince. Vyhráváme 3:5. Poměr střel 7:11. Tož to bylo fajne a pěkne.