Přípravný zápas ve Východním Prusku

26.08.2015 17:18

HC Kometa Group   -   HC Vítkovice Steel       4 : 5  (2 : 1) (1 : 2) (1 : 2)

Takže jsme hráli proti Kometě na území bývalého Východního Pruska nebo jak se v současnosti říká na „Prajzské“. Přivítal nás pěkný sportovní komplex Buly Arény v Kravařích. Celkem jsem nevěděl kdo je považovaný za domácí tým, ale s největší pravděpodobnosti to bylo Brno.

Hrálo se na půdě, kdy přesně před 70. lety probíhaly urputné boje o tu naši Ostravěnku. Se vší úctou ke všem obětem tohoto konfliktu bych tehdejší duel popsal asi takto :

Německý tým byl poskládaný z 1.tankové brigády, která si říkala „Heinrici“ a s nimi byli v mančaftu zbytky 1.maďarské armády, německý tým měl slušnou zásobu vojenské techniky, přesto do svého týmu ještě povolal 8. a 16.tankovou divizi plus pěší sbory. Jejich úkol zněl jasně, pozdržet co možná nejdéle postupující ruský tým. Celému úkolu šéfoval trenér Walther Nehring, který proslul svými úspěchy v předešlých mančaftech jako například „Afrikakorpsu“. Proti německému týmu nastoupil tým Ruský, který se skládal z různých brigád, například 1.československé brigády, ale hlavním tahounem byl 4.ukrajinský front, který trénoval armádní generál I.J.Petrov. No první třetina se ruskému klubu moc nevyvedla, bylo potřeba udělat změnu, ta se uskutečnila, jak už to bývá zvykem, na pozici trenéra. I.J.Petrova vystřídal na lavičce armádní generál A.I.Jeremeko. To už byla jiná píseň. Rusi obchvatem prolomili slabší severozápadní německou blokádu a za cenu obrovských ztrát osvobodili tu našu Ostravěnku. Tímto vynikajícím taktickým manévrem zabili dvě mouchy jednou ranou. Německému soupeři odřízli západní ústupovou cestu a vyhnuli se poměrně silné východní obraně města. Tak to byl kousek historie a teď už pojďme do současnosti.

První třetina a hrál se pohledný svižný hokej. Měl jsem pocit, že loňské Brno byl mnohem těžší soupeř, než jsme mohli vidět v tomto zápase. I přes toto konstatování jsme v páté minutě prohrávali 1:0. Hned na to byl soupeř vyloučený na dvě minuty za vyhození puku přes mantinel. Naši výhodu jsme však využít nedokázali. V 10 minutě bylo srovnáno na 1:1 a v této fázi hry jsme měli jednoznačně navrch. Bohužel naše koncovka byla více než žalostná. Jak se říká nedáš - dostaneš. Brno kolem 16 minuty hrálo přesilovou hru, kdy jsme byli potrestáni za podražení. Vyloučený hráč si poseděl na lavici trestů pouhých 7 vteřin. Kometa se opět ujala vedení 2:1. Tímto výsledkem skončila první třetina. Poměr střel 9:12.

Na začátku druhé třetiny jsme hráli zase my přesilovou hru, kterou jsme využili a srovnali na 2:2. Opět jsme působili lepším, hokejovějším dojmem. Náš srovnávací gól padl ve 24 minutě zápasu a hned v minutě 25 jsme obrátili vývoj utkání na 2:3. Poslední gólové slovo druhé třetiny měla ale Kometa Group, kdy ve 37 minutě vyrovnala na 3:3.  Poměr střel 7:13.

Třetí třetina tedy začala vyrovnaným skórem, jako kdyby se už 40 minut nehrál žádný hokej. Ve 44 minutě opět vedeme 3:4. Zase můžeme sledovat bitvu jako řemen. V 50 minutě jsme opět vyloučeni a přesně když odbíjí 1 minuta našeho trestu, Brno srovnává na 4:4. V koncovce byl náš soupeř kapánek lepší, jenže v 58 minutě se trefujeme do černého a vyhráváme zápas těsně 4:5. Poměr střel 6:6.