První s posledním

27.10.2015 08:43

HC Slezan Opava   -   HC Vítkovice Steel       2 : 6  (1 : 2) (1 : 3) (0 : 1)

Takže jsme jeli do Opavy. Na území našeho odvěkého rivala. Byl to první zápas druhé části základního kola Extraligy mladšího dorostu. Někde v zákulisí utkání jsem slyšel, že je tento duel považovaný za rizikový a přijedou ho odpískat nějací speciální rozhodčí. Nevím, jestli to byli speciální rozhodčí, ale je pravdou, že zápas zvládli na jedničku. Také je pravda, že na ledě to vřelo a jak jsem slyšel až na střídačku, tak to vřelo i v hledišti. Asi se opravdu jednalo o rizikový zápas.

Pokud jsme vyhráli první zápas celkem jednoznačně 9:0, kdy jsme v podstatě hráli celo-zápasovou přesilovou hru, tak tentokrát to bylo zcela jiné. Hra byla mnohem, mnohem vyrovnanější. Překvapivé to bylo i z toho pohledu, že hrál první s poslední týmem tabulky.

Začali jsme více než dobře a od 2 minuty jsme vedli 0:1. Opava kontrovala v 5 minutě zápasu, kdy srovnala na 1:1. V 8 minutě jsme hráli přesilovou hru, kterou jsme využili a ujali jsme se vedení 1:2. Určitě jsme měli více ze hry, ale i přesto že nám byly nabídnuty další dvě výhody přesilových her, tak jsme ani jednu nevyužili a po dvaceti odehraných minutách bylo skóre stále velice těsných 1:2. Poměr střel 6:17.

Ve druhé třetině jsme dali gól ve 25 minutě. Pěknou kombinací zvyšujeme na 1:3. Ve 28 minutě se dopouštíme faulu sekáním. Oslabení zvládneme, ale faulujeme znovu a jsme opět vyloučeni. Opavská přesilovka pokračuje, ale po jejím ukončení je skóre neměnné. Ve 34 minutě zvyšujeme náš účet na 1:4. Ještě v té samé minutě fauluje pro změnu domácí tým a nám je nabídnuta nerovnovážná herní výhoda na ledové ploše. Naše snaha nevede k úspěchu a právě naopak soupeř útočí, když už hraje v plném počtu a snižuje ve 37 minutě na 2:4. Opava cítí možnost srovnání nebo alespoň se k tomuto srovnání přiblížit. Vítr z plachet jí bereme ve 39 minutě, kdy naše druhá lajna posouvá skóre na 2:5. V těchto minutách se na ledě začíná poněkud více jiskřit. Soupeř fauluje sekáním a z celé situace vzniká taková strkanice, která je dle mého názoru správně posouzená. Rozhodčí vylučuje na opavské straně jednoho hráče za již zmiňované sekání a druhého hráče za hrubost. Na naší straně půjde pykat jeden hráč za hrubost. Poměrně nervózní koncovku ukončuje hvizd konce druhé třetiny. Poměr střel 15:20.

Druhá třetina se vyznačovala střeleckými hody a byla poznamenána častějším vylučováním. Takže tresty udělené v jejím závěru se překlopily do třetiny třetí. Ve 42 minutě už byly síly na ledě vyrovnány a stav utkání byl 2:5 v náš prospěch. Ve 48 minutě jsme opět hráli přesilovou hru, ze které se nám podařilo vytěžit maximum a vedli jsme 2:6. O vítězi už bylo zřejmě rozhodnuto. V této části hry jsme měli jednoznačně navrch, měl jsem pocit, že Opavě docházejí síly. Konec třetí třetiny se vyznačoval vyřizováním si osobních účtů. Bylo ještě uděleno dohromady 10 minut trestů za hrubost. Ale postupné oslabování buď jednoho, nebo druhého týmu nemělo vliv na konečný výsledek utkání 2:6. Poměr střel 8:20.

Skončil rizikový zápas, našim vítězstvím. Mohli jsme sledovat zajímavé utkání, kterému páni a jedna dáma v pruhovaném neublížili.