Vůně olomouckých sýrečků

06.10.2015 14:13

HC Vítkovice Steel   -   HC Olomouc    6 : 1  (2 : 1) (1 : 0) (3 : 0)

Tým z hanácké metropole je pro nás už tradičně velice nepříjemným soupeřem. Hrál se výborný hokej. Olomouc hraje útočně a takové zápasy my máme rádi. Jediný komu se zápas nepovedl, byl hlavní rozhodčí Šutara. Šutaru jsem po zápase uvedl do své síně slávy „Odborníků v pruhovaném“, kteří by měli spíše píšťalku spolknout než s ní rozhodovat zápas. Jsou pro hokej škodná a jejich nekvalitní práce je nebezpečná i pro zdraví samotných hráčů. Pokud se podíváte na www.hokej.cz a přečte si archívní články z různých zápasů, které tento arbitr spravedlnosti řídil, můžete si obrázek o něm udělat sami.

(„Výcuc“ z článku Emotivní závěr v Porubě : ….Zprvu poklidný druholigový šlágr 5. kola mezi třetí Porubou a druhou Technikou přinesl v závěrečných minutách pořádnou divočinu, ve které hráli hlavní roli podráždění domácí hráči společně s nepřesným hlavním arbitrem Václavem Šutarou. A výsledek? Dva odebrané registrační průkazy! Nejdřív neudržel nervy na uzdě obránce Marek Slavík, jenž rozhodčího počastoval sprškou vulgárních výrazů, a krátce na to ani brankář Andreas Kubáň, který po inkasované brance poslal puk směrem na sudího!....

…Nechápu, jak někdo takový může vůbec pískat druhou ligu. Bylo tam několik faulů a nic nepískal. Když jsem za ním jel, tak se mně ještě vysmál do obličeje. A to mě asi vytočilo nejvíc," prozrazuje Marek Slavík, obránce HC RT TORAX Poruba 2011….)

Nebylo to u nás podobné ? Pak následuje klasické sypání si popela na hlavu provinivši se hráčů. A vyjádření klubu, že si to hráči nemůžou dovolit. Co jiného jim také zbývá. Sudí píská dál a zase prasí hru v jiném zápase. Toto já osobně nemůžu pochopit a nikdy nepochopím. Je potrestaný důsledek a ne příčina.   

Píšu to jen proto, aby jste věděli, s kým jsme měli v neděli tu čest.

No, ale pojďme do zápasu.  

Od 5 minuty prohráváme 0:1. Prostě jsme dostali zbytečný gól, u kterého nebyl náš důraz takový, jak by správně měl být. V 9 minutě jsme vyloučeni. Oslabení zvládáme. Pak hrajeme přesilovku my, ale nic se neděje. Ve 14 minutě srovnáváme na 1:1. Začínáme být lepším týmem. V 16 minutě se Olomouc dopouští faulu, který vyplývá z naší nátlakové hry. Hrajeme přesilovku a ještě v ní se soupeř dopouští dalšího faulu. Budeme hrát přesilovku 5 na 3 hráče v poli. První vyloučený ještě sedí na trestné lavici a my se ujímáme vedení v zápase 2:1. Druhého vyloučeného však už potrestat nedokážeme. Jsme v „laufu“. Olomouc se dopouští dalších faulů, které zůstávají nepotrestány. Ve 20 minutě jsme ovšem vyloučeni, my. Tady začíná být zaděláno na neklidnou koncovku utkání. První třetina končí naší jednoznačnou převahou, ale s hubeným výsledkem 2:1. Poměr střel 25:4.

Druhá třetina začíná naší hrou v oslabení, které pokračuje s první třetiny. Síly na ledě se srovnávají a hraje se poměrně vyrovnaný hokej. Jednu minutu hrajeme v plném počtu a jsme vyloučeni opět. Tentokrát je to za příliš mnoho hráčů na ledě. Olomouc se snaží z plných sil vyrovnat výsledek. Teď se i my dopouštíme několika faulů, které zůstávají bez povšimnutí. Ve 26 minutě dáváme další branku. Odskakujeme na 3:1. Další minuty se nesou ve znamení takových mini soubojů. Dobře se brání střední pásmo, takže gólmani na obou stranách nemají příliš práce. Nevylučuje se ani na jedné straně, i když by si to některé zákroky na obou stranách zasloužily. Druhá třetina končí stavem 3:1. Poměr střel 7:9.

Třetí třetinu jsme zahájili více než dobře. Ve 43 minutě přidáváme další gól a vedeme 4:1. Ve 48 minutě jsme vyloučeni, ale v oslabení nehrajeme dlouho, protože je za necelou minutu vyloučený i náš soupeř. V 51 minutě hrají oba týmy už v plném počtu. V 53 minutě zvyšujeme na 5:1. V 54 minutě vedeme 6:1. Soupeř po obdržené brance zlostně praští hokejkou do mantinelu a je vyloučený na dvě minuty za nesportovní chování. To byla situace, která mně hodně pobavila. Před tímto zákrokem a našim gólem se Olomouc dopustila zcela evidentního faulu na našeho hráče. Byl to úder loktem do oblasti hlavy, sudí stál pár metrů od tohoto zákroku, nepovažoval to za nedovolený zákrok, takže ho neodpískal. Dali jsme gól, hráč soupeře bouchnul za brankou hokejkou do mantinelu, to už rozhodčí viděl a teatrálně odpískal. Bohužel, ale špatně určil trest. Za bouchnutí hokejkou do mantinelu se neukládá dvou minutové potrestání. Toto provinění spadá do jiných trestů a tam je jediná sazba 10 minutový osobní trest (ČSLH Pravidlo 550/c/2). V 55 minutě už bylo o výsledku rozhodnuto, navíc jsme hráli neoprávněně posouzenou přesilovku. Nevyužili jsme ji. Zbytek zápasu se už nesl v duchu vyřizování osobních účtů mezi hráči. Na čem měl velký podíl rozhodčí Šutara, který během 60 minut, tak kvalitně zápas vedl. Byl jsem rád, že je konec a nikomu se nic nestalo. Vyhráli jsme zaslouženě 6:1. Poměr střel 21:7.