Výhra nad Zubry

06.12.2015 23:09

HC Vítkovice Steel   -   HC Zubr Přerov    4 : 2    (2 : 2) (0 : 0) (2 : 0)

Boje v základní části extraligy jsou už minulostí a na hokejovou scénu přicházejí zápasy nadstavby. Možná by se dalo říct, že přicházejí zápasy, které nejsou až tak důležité. Věřte mi, není to pravda. Důležité jsou a každý tým se hrne za vítězstvím. „A tak je to spravne a tak to ma byt.“ 

Jako prvního soupeře nadstavby jsme přivítali tým Přerova. Naše poslední vzájemné střetnutí nedopadlo pro naše barvy nějak oslnivě. V Přerově jsme prohráli 6:4. Takže v každém případě jsme dnes měli soupeři co vracet.

Pokud jsem psal, že v posledním zápase s Přerovem jsme z mého pohledu zcela nezvládli taktiku hry, tak teď si dovolím tvrdit, že právě ta taktika v našem případě slavila úspěch. Na 100% jsme využili výhodu domácího prostředí. Možná to z tribun nebylo postřehnutelné, ale už jen obyčejné střídání hráčů na ledě probíhalo na základě pravidel výhod pro domácí tým. Hráli jsme stejně jako Přerov na čtyři lajny. Opět to byl hokej, na který se oplatilo zajít podívat. Tak jsem všechno vychválil, ale začátek zápasu nám moc nevyšel. Už ve třetí minutě byl vyloučený hráč Přerova za sekání. První přesilová hra se nám ale vůbec nevyvedla. Přerov byl kompletní a skóre 0:0 se nezměnilo. V plném počtu hráčů na obou stranách se ovšem hrálo necelou minutu, protože se soupeř opět dopustil faulu vysokou holí. Tuto druhou naši přesilovku jsme hráli taky necelou minutu. I my jsme se dopustili faulu podražením a síly na ledě se vyrovnaly. Aby toho nebylo málo, tak nás sudí poslal za pár vteřin do třech hráčů. Tentokrát to byl dvouminutový trest pro naše barvy za nesportovní chování. Dále se hrálo 3 na 4 hráče v poli. Tuto herní situaci Přerov zvládl a vstřelil úvodní gól zápasu. Prohráváme v 7 minutě 0:1. Pak se malou chvíli pokračuje 4 na 4 hráče v poli a dále následuje skoro minutová přesilovka soupeře 4 na 5 hráče. Toto oslabení už zvládáme. Běží 9 minuta a obě mužstva jsou v plném počtu. Tento stav trvá taky jenom krátce. Opět je vyloučený hráč Přerova, tentokrát za podražení. Máme velkou šanci srovnat krok v zatím pro nás nelichotivém skóre utkání 0:1. Usazujeme se v obraném pásmu Přerova a snad díky hrubému nedorozumění mezi našimi hráči se soupeř dostává do brejku a ve svém oslabení zvyšuje na 0:2. Situace začíná být na pováženou. Naše přesilovka pokračuje a na led se dostává samozřejmě další lajna. Za 30 vteřin přesilové hry snižujeme na 1:2. Hraje se právě 10 minuta a oba týmy jsou už v plném počtu. Náš kontaktní gól nás nabudil k lepšímu výkonu a hned v následující 11 minutě srovnáváme na 2:2 a ocitáme se na začátku zápasu. Do konce první třetiny jsme lepším týmem, ale své šance nedokážeme proměnit ve svůj prospěch. Po dvaceti minutách je stav 2:2. Poměr střel 17:7.

Druhou třetinu bych charakterizoval jako naše časté zakázané uvolňování a z toho vyplývající tlak soupeře. Zakázané uvolnění bylo proti našemu týmu pískáno opravdu často. Abych pravdu řekl, asi jsem to ještě nezažil. Vůbec nebylo výjimkou, že na naši jednu pětku se vystřídaly všechny lajny Přerova. Byl to náš špatný systém hry a kradl nám spoustu drahocenných sil. Navíc nás tímto soupeř dostával pod stále a stále větší tlak. Vůbec jsem nepochopil hráče, kteří byli na ledě bezmála tři minuty, a když konečně dostali šanci vystřídat, tak se místo toho hrnuli do útoku. Ono to pak vypadalo, jako když běží parta důchodců pro poslední vozík v Kauflandě. Nic moc hokejového a hlavně taktického to nebylo. Až ke konci druhé třetiny jsme se dostali se sevření Přerova a skóre bylo stále 2:2. Takže musím říct, že jsme tento úsek zápasu vlastně zvládli skvěle, i když jsme se do pozice bránícího týmu dostali naší špatnou hrou. Ve druhé třetině jsme žádnou branku neviděli. Poměr střel 7:14.

Ve třetí třetině se hrál už takový opatrný hokej a bylo zřejmé, že ani jeden tým nechce udělat zbytečnou chybu. Dohrávali jsme v podstatě na tři lajny. Bylo to i z toho důvodu jak jsem psal výše. Využívali jsme výhodu domácího prostředí, a když „Přerováci“ nepouštěli na led svou čtvrtou lajnu, tak jsme to nedělali ani my. Ve 47 minutě se poprvé ujímáme vedení v zápase 3:2. V 55 minutě se soupeř dopouští faulu kolenem a nabízí nám výhodu přesilové hry, s možností odskočení ve výsledku. Přesně tak se i stalo. Přesilovku využíváme a odskakujeme na 4:2. Na začátku šedesáté minuty jsme vyloučeni my za faul kolenem. Soupeř vsází všechno na jednu kartu a odvolává svého gólmana z branky. Do konce utkání zbývá necelá minuta a to je už dost krátká doba na vstřelení dvou gólů. Žádnou další branku už nevidíme a zápas vyhráváme, myslím si zaslouženě 4:2. Poměr střel 10:6.